12 mei, dag van de verpleging

Elk jaar vieren wij op 12 mei de Dag van de Verpleging. In de afgelopen tijd van pandemie zijn we meer dan ooit gaan beseffen hoe belangrijk verpleging is en hoe zeer wij al degenen die in de verpleging werkzaam zijn, moeten steunen. En helaas heeft ook de oorlog in Oekraïne ons weer geleerd dat vrede een schaars goed is en dat oorlog en geweld aan de orde van de dag zijn en blijven. Verpleging en verzorging van de slachtoffers is van het grootste belang.

Bekijk hier een video over de ontwikkeling van het vak van verpleegster: 

De datum van 12 mei is gekozen omdat op 12 mei 1820 Florence Nightingale werd geboren. Zij wordt gezien als de grondlegger van de moderne verpleging. Lees hier meer over Florence Nightingale: Florence Nightingale – Wikipedia.

 

Wat kunnen wij doen?

1. Zorgen dat er zo weinig mogelijk mensen ziek worden

In deze tijd van nog niet achter ons liggende en misschien weer terugkomende pandemie kunnen we veel doen om de verspreiding van het Covid-19 virus te stoppen. Voorkomen is beter dan genezen. Lees hier de adviezen.

En verder helpt natuurlijk vaccineren. Lees hier wat paus Franciscus, kardinaal Eyk en anderen uit de katholieke kerk daarover zeggen.

2. Oorlog en geweld voorkomen en beperken

Het werk van de verpleging wordt natuurlijk gemakkelijker wanneer er geen oorlogen en geweld meer zou zijn. Wij kunnen allemaal werken aan vrede en gerechtigheid.

Kijk hier wat de vredesorganisatie Pax Nederland hierover zegt. En hier wat de paus zegt over het bevorderen van vrede. En hier een speciaal gebed door de paus voor de vrede  in de Oekraïne.

 3. Bedank verplegers (v/m) voor hun geweldige werk

Stuur een kaartje, stuur bloemen, bel op, ga langs.

4. Bidden

  • voor alle verplegend personeel dat zij volhouden en dat zij hun werk steeds met liefde voor de medemensen willen uitvoeren.

  • Bidden ook dat meer mensen dit beroep kiezen.

  • Bidden dat wij allen de verpleging steeds met groot respect zullen bejegenen.

 

Patroonheiligen voor de verpleging

De heilige Agatha

Lees hier over haar: Agatha van Catania (heiligen.net)

De heilige Camillus de Lellis

Lees hier over hem Camillus de’ Lellis (heiligen.net)

De heilige Johannes de Deo

Lees hier over hem : Johannes de Deo (heiligen.net)

 

 

 

 

Meer informatie?

Kijk hier voor de dag van de verpleging.