20 juni: Wereldvluchtelingendag

Op 20 juni gedenkt de wereld alle vluchtelingen. De Verenigde Naties hebben deze dag uitgeroepen tot wereldvluchtelingendag.

Er zijn nu (in 2021) meer dan 82 miljoen vluchtelingen op onze wereld

 

 

De belangrijkste cijfers

Uit het zojuist gepubliceerde global trends rapport van de UNHCR, de VN-organisatie voor vluchtelingen:

  • 82,4 miljoen mensen zijn op de vlucht, 4% meer dan een jaar geleden
  • 42% van de vluchtelingen is kind
  • Meer dan twee derde van alle mensen die hun land ontvluchtten, kwam uit maar vijf landen: Syrië (6,7 miljoen), Venezuela (4,0 miljoen), Afghanistan (2,6 miljoen), Zuid-Soedan (2,2 miljoen) en Myanmar (1,1 miljoen).

Wat kunnen wij doen?

Christenen (maar ook niet christenen) kunnen twee belangrijke dingen doen: bidden en werken aan een betere situatie:

  • Bidden. Klik hier voor een speciaal gebed dat paus Franciscus heeft opgesteld
  • Werken: help vluchtelingen ver weg en dichtbij, bijvoorbeeld:
    • Steun organisaties en personen die zich het lot van vluchtelingen aantrekken
    • Doe zelf iets voor een vluchteling in uw omgeving: onderdak bieden, eten geven, helpen met inburgering etc. Wie geen vluchtelingen kent, kan ons een mail sturen (diaken@rkdu.nl)
  • Wees aardig voor vluchtelingen en alle andere vreemdelingen. Kijk hier voor een verhaal van paus Franciscus met een mooi voorbeeld.

Wat vindt de katholieke kerk?

De katholieke kerk heeft een andere dag waarop vluchtelingen en migranten speciale aandacht krijgen, namelijk zondag 26 september (klik hier voor meer informatie). Maar wij doen natuurlijk ook mee aan de Wereldvluchtelingendag van 20 juni.

Want hulp aan vluchtelingen is een van de belangrijkste opdrachten die wij christenen hebben gekregen van Jezus Christus. Die was zelf al vlak na zijn geboorte vluchteling toen hij met zijn ouders naar Egypte moest uitwijken. Lees hier wat paus Franciscus daarover zegt.

Kijk en luister naar wat de paus zegt over vluchtelingen die slachtoffer worden van criminaliteit https://thepopevideo.org/luister-naar-het-geroep-van-migranten/?lang=nl