Een speciale gedenkdag
Weduwen hebben het zwaar in deze wereld. Vrouwen in het algemeen hebben het vaak al moeilijk maar voor weduwen is het nog veel zwaarder, vooral in Derde Wereldlanden. Daarom hebben de Verenigde Naties een gedenkdag ingesteld waarop we speciaal stilstaan bij de positie van weduwen: 23 juni is die dag.
Enkele schrijnende feiten
- Er zijn naar schatting 258 miljoen weduwen in de wereld vandaag de dag . Eén op de 10 leeft in extreem arme omstandigheden (38 miljoen)
- In bepaalde delen van Congo is 50% van de vrouwen weduwe
- In een aantal landen probeert de familie van de overleden echtgenoot met allerlei (vaak onfrisse) methodes het eigendom van de weduwe af te pakken; het gaat vooral om Afrikaanse landen zoals Angola, Congo, Ghana, Nigeria, Rwanda en Senegal en Aziatische landen zoals Bangladesh en India.
- In de Westerse landen wordt de hulp vanuit de overheid aan weduwen steeds meer beperkt.
De Bijbel roept op tot hulp
Als christenen hebben wij een extra warm plekje voor weduwen. Zowel in het Oude als het Nieuwe Testament worden wij opgeroepen om hen bij te staan waar we kunnen. Enkele voorbeelden:
- “Zuivere en onbevlekte vroomheid voor God, de Vader, is: wezen en weduwen opzoeken in hun nood (Jak 1:27)
- Gelovigen worden opgeroepen om weduwen te ondersteunen en hen niet te onderdrukken. Dit omvat materiële hulp en het spreken van recht voor hen (Jesaja 1:17, Spreuken 31:9).
- In 1 Timotheüs 5 zegt de apostel Paulus dat weduwen in ere moeten worden gehouden. Kinderen en kleinkinderen hebben de eerste verantwoordelijkheid om voor hun moeder of grootmoeder die weduwe is geworden, te zorgen. Als zij hiertoe niet in staat zijn, moet de gemeenschap voor hen zorgen.
Het Oude Testament kent allerlei regelingen voor de hulp aan weduwen zoals de bepalingen in Deuteronomium 24: 19-21 dat zij wat achterblijft op de akkers (schoven graan, olijftakken, wijnranken) mogen verzamelen en dat ze tienden van de oogst krijgen (Deuteronomium 14: 28-29). Misbruik van weduwen wordt streng veroordeeld en heeft ernstige gevolgen (Exodus 22:21-23, Zacharia 7:9-10).
Paus Franciscus
De paus benadrukte op tal van plaatsent dat God de “wees, de weduwe en de vreemdeling” altijd verdedigt en vraagt om die te verdedigen. Hij bekritiseert systemen die “geen ruimte laten voor verliezers” en stelt dat “Gods economie daarentegen niet doodt, verwerpt of verplettert.” Dit impliceert een krachtige oproep tot sociale rechtvaardigheid en een cultuur van zorg voor de meest kwetsbaren, waaronder weduwen.
Paus Franciscus verwees vaak naar de weduwe uit het Evangelie die haar laatste muntjes gaf (Marcus 12:41-44) als een voorbeeld van totale overgave en geloof, waarbij hij de waarde van haar offer boven die van de rijken stelt. Dit benadrukt de spirituele diepte van de weduwe in haar kwetsbaarheid.
Meer informatie?