Acht maanden na de dodelijke aardbeving in Noord-Syrië lanceert de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood een hulpprogramma dat ten goede moet komen aan 30.000 mensen. De aardbeving heeft destijds aan 60.000 mensen het leven gekost, vooral in Turkije. Maar ook in Syrië vonden 8.500 mensen de dood en raakten tienduizenden mensen dakloos.
Kerk in Nood financierde eerder onder meer al hulp voor de bevolking in steden als Aleppo en Latakia. Ook elders in het land werd hulp verleend voor huisvesting en verzorging van 2.800 dakloze gezinnen, de wederopbouw van verwoeste huizen en de distributie van medicijnen. De hulporganisatie ondersteunde bovendien het psychologische en pastorale werk van predikanten in het aardbevingsgebied.
Een aanzienlijk deel van de nieuwe hulp is bestemd voor de ‘De Vallei van de Christenen’, die gelegen is tussen Tartus en Homs in het westen van Syrië en waar er al een eeuwenlange christelijke aanwezigheid is. Tijdens de burgeroorlog groeide de vallei uit tot een toevluchtsoord voor ontheemden uit Aleppo, Damascus en elders. De vallei biedt ook een veilig onderkomen voor gezinnen die op de vlucht moesten voor de aardbeving. ‘Maar helaas wordt de situatie voor de bevolking steeds erger: voedselprijzen rijzen de pan uit en zelfs de eenvoudigste dingen zoals brood zijn voor sommigen onbetaalbaar. Gezinnen moeten vaker met niet meer dan 30 euro per maand zien te overleven! Daarom is de hulp van onze weldoeners broodnodig.’
Bron: Kerk in Nood