Bescherm onze kinderen

De maand juni staat internationaal in het teken van de bescherming van kinderen overal in de wereld. Daartoe zijn de volgende gedenkdagen in het leven geroepen:

  • 1 juni: Internationale dag voor de bescherming van kinderen
  • 4 juni: Internationale Dag van de Onschuldige Kinderen en Agressie tegen Kinderen
  • 12 juni: Internationale dag tegen kinderarbeid

 

En klik hier voor onze visie als katholieke kerk

 

1 Juni

Oorspronkelijk komt deze dag uit de communistische wereld. Inmiddels wordt de dag gevierd door een groot aantal landen waaronder landen uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika. In Nederland vieren we wereldkinderdag op 20 november. Zie hier een overzicht van de vieringen van deze kinderdag: Children’s Day – Wikipedia.

 

4 juni

De ‘Internationale Dag van de Onschuldige Kinderen’ (International Day of Innocent Children Victims of Aggression) werd door de Verenigde Naties ingesteld om de Palestijnse en Libanese kinderen te herdenken die het slachtoffer werden van agressie tijdens de Israëlisch-Libanese Oorlog. Kijk hier voor meer informatie over deze dag (in het Engels): International Day of Innocent Children Victims of Aggression | United Nations

Op deze dag wordt ook bijzondere aandacht besteed aan het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Lees hier meer over dat verdrag: Kinderrechten.nl – alles over kinderrechten (informatie voor professionals)

 

14 juni

Wereldwijd zijn er naar schatting zo’n 152 miljoen (ILO, 2017) kinderen tussen 5 en 17 jaar die kinderarbeid verrichten. Dat is bijna 1 op de 10 kinderen op deze wereld! Kinderen zouden niet moeten werken maar naar school gaan en buiten schooltijd ook spelen en ervaringen opdoen. Samen stoppen we kinderarbeid; kijk hier: Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats