De christelijke organisatie “Open Doors” heeft zojuist haar nieuwe ranglijst gepubliceerd van landen waar christenen worden vervolgd. Op plaats 1 staat Afghanistan en op plaats 2 Noord-Korea.
Noord-Korea stond bijna twintig jaar op de eerste plek bij Open Doors. Een erger land wat christenvervolging betreft leek niet denkbaar. Maar Afghanistan is sinds augustus vorig jaar weer in handen van de Taliban, die het land ook al van 1996 tot eind 2001 beheerste. Het land staat nu twee punten hoger dan Noord-Korea. Onderzoekers van de ranglijst schetsen een gitzwart beeld voor de kleine ondergrondse christelijke gemeenschap in Afghanistan: christenen worden geëxecuteerd als hun geloof wordt ontdekt. Sinds de machtsovername van de taliban in augustus gaan talibanstrijders van deur tot deur om christenen op te sporen en te executeren.
Wereldwijd is de vervolging van christenen tot extreme hoogten gestegen: het gaat om 360 miljoen christenen die lijden om hun geloof, stelt de organisatie. Een stijging van 20 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Eén op de zeven christenen kan zijn geloof niet in vrijheid beleven. In de lijst valt op dat bij de stijgers veel Afrikaanse landen zitten en bij de dalers Aziatische en zelfs Arabische landen. Open Doors bekritiseert de steeds meer digitale repressie van christenen in China en de verslechterende situatie in landen als Myanmar (12), Sri Lanka en Maleisië (50). ‘Eén land, één volk, één religie’ is er het credo.
Thomas Müller (Persecution Analyst Asia) legde uit hoe digitale vervolging in China werkt christenen en kerken. ‘Camera’s zijn gericht op kansel, kerkzaal en de omgeving buiten. De corona maatregelen bewijzen ook de geloofsvervolging een dienst. Kerken splitsen zich op omdat grote bijeenkomsten verboden zijn. Smartphones en smart locks volgen ook de bewegingen en contacten van gelovigen. Via een grid system worden mensen in geografische vlakken in de gaten gehouden. Tracking apps en kleuren bij je sociale media-gedrag geven aan hoe loyaal je bent: rood is slecht, groen is goed.