Amerikaanse bisschoppenconferentie (USCCB) begeleidt met subsidies van de overheid bijna een miljoen migranten. Die hulp zet je niet zomaar stop.
Op 18 februari heeft de USCCB een rechtszaak aangespannen ‘tegen de onwettige opschorting door de overheid van de financiering van het programma voor de toelating van vluchtelingen’. De bisschoppen dringen er bij de regering op aan ‘haar wettelijke en morele verplichtingen tegenover vluchtelingen na te komen en de nodige financiering te herstellen om ervoor te zorgen dat religieuze en gemeenschapsorganisaties dit essentiële werk kunnen voortzetten, dat de waarden van onze natie van mededogen, rechtvaardigheid en gastvrijheid weerspiegelt’.
Samen met de sluiting van de grenzen voor asielzoekers werd ook de financiering van programma’s voor erkende vluchtelingen stopgezet. En dat is een klap voor de Kerk, die sterk betrokken is in de hulp aan vluchtelingen en migranten. Al tientallen jaren werkt ze samen met de overheid en lokale katholieke partners om bijna een miljoen mensen te helpen veiligheid te vinden en een leven op te bouwen in de Verenigde Staten. Door de opschorting van USAID komt die hulp op de helling te staan.
Cupich: ‘Chaos en blijvende schade’
‘In de loop van slechts een paar weken heeft de nieuwe regering plotseling de buitenlandse hulp voor 90 dagen stopgezet door drastisch te snijden in de financiering en het personeel van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling’, schrijft kardinaal Cupich van Chicago. ‘Dit heeft het netwerk van liefdadigheidsinstellingen die onze wereldwijde humanitaire hulp beheren, waaronder instellingen die door katholieken worden gefinancierd, in chaos gebracht.’
Bron: Vatican news