In Amsterdam zorgen vijf Moeders Teresa voor de allerarmsten

25 jaar geleden overleed de legendarische Moeder Teresa (1910-1997). De zusters van haar orde zijn verdergegaan met haar werk: omkijken naar wie er beroerd aan toe is. Ook in Nederland.

Het is ochtenddrukte in de Amsterdamse binnenstad; overal licht reclame op en mensen haasten zich in en uit trams met een beker Starbuckskoffie in de ene en een mobieltje in de andere hand. Dan een oase van rust: de Missionarissen van Naastenliefde in de Egelantiersstraat. Een zuster serveert oploskoffie met roomsoesjes in een sober ingerichte ruimte met een enkele plant en een foto van Moeder Teresa aan de blauw-wit geverfde wanden.

Het klooster staat in de volksmond bekend als de Zusters van Moeder Teresa. De wereldwijde zustercongregatie Missionarissen van Naastenliefde werd namelijk in de jaren vijftig in India gesticht door de Noord-Macedonische Agnes Gonxha Bojaxhiu, die later bekend zou worden als Moeder Teresa. Nu, 25 jaar na haar dood, telt de beweging honderden kloosters over de hele wereld. Ook in Amsterdam.

De Amsterdamse Zusters van Moeder Teresa zijn vijf tengere dames uit onder meer India en Bangladesh, maar onderschat ze niet. Achter een lieve glimlach schuilen een paar pittige vrouwen die graag werken onder de allerarmsten.

Lees hier verder.