Italië: aartsbisdom opent begraafplaats voor verdronken migranten

Aartsbisschop Fortunato Morrone van het Zuid-Italiaanse aartsbisdom Reggio Calabria-Bova heeft de eerste begraafplaats geopend voor migranten die vol hoop op een beter leven de oversteek waagden, maar bij hun overtocht van de Middellandse Zee de dood vonden.

Zes jaar geleden heeft het marineschip Vega aangemeerd in de haven van Reggio Calabria met aan boord 629 migranten die op zee werden gered. Maar het schip bracht ook de lichamen mee van 45 mensen die op 29 mei 2016 de dood vonden toen hun boot was gekapseisd. De 36 vrouwen, 3 kinderen en 6 mannen werden aanvankelijk op verschillende kerkhoven begraven rond Reggio Calabria. Nu zijn de 45 slachtoffers van die scheepsramp als eersten samen begraven op de nieuwe begraafplaats.

Deze plaats moet een sterk signaal geven aan de nationale en Europese instellingen: iedereen heeft het recht om te vertrekken, we hebben allemaal de plicht om mensen te verwelkomen, vertelde Caritasdirecteur en initiatiefnemer Marco Pagniello, tijdens de inhuldiging van de begraafplaats. Volgens aartsbisschop Morrone is deze waardige begraafplaats een teken van onze menselijkheid en een herinnering aan het feit dat de Middellandse Zee, zoals paus Franciscus eerder al onderstreepte, een graf is geworden. In onze warmte voor deze overleden migranten wordt volgens de aartsbisschop ook iets van het verrijzenisgeloof van Christus weerspiegeld. Het toont ook hoe wij in onze samenleving zorg willen dragen voor de armsten, de meest kwetsbaren, de ‘wegwerpmensen’ …

Bron: Radio Vaticaan