Katholieke aartsbisschop Moskou klaagt massale arrestaties aan

De katholieke Kerk in Rusland, die altijd erg voorzichtig is met kritiek, klaagt de ernstige schendingen van de mensenrechten in het land aan.

Aartsbisschop Paolo Pezzi, van het aartsbisdom de Moeder Gods in Moskou, heeft namens de Russische katholieke Kerk zijn bezorgdheid uitgesproken over de lamentabele toestand van de mensenrechten in het land. Terwijl de behandeling van de gevangen oppositieleider Alexei Navalny door de Russische regering  voornamelijk een politieke kwestie is, zijn de massa-arrestaties van demonstranten en de situatie in de Russische gevangenissen een punt van grote zorg voor de katholieke Kerk en alle christenen, stelt de aartsbisschop. Wij vragen gerechtigheid voor de onschuldigen, genade voor de schuldigen en intelligentie, moed en wijsheid voor diegenen die moeten oordelen.

Alexei Navalny werd op 17 januari gearresteerd na zijn terugkeer uit Duitsland, waar hij vijf maanden in het ziekenhuis doorbracht na een bijna fatale zenuwaanval die vermoedelijk op bevel van de Russische inlichtingendienst werd uitgevoerd. Bij de massale protesten tegen de opsluiting van Navalny werden naar schatting al 13.000 burgers gearresteerd.

Mgr. Pezzi voegde eraan toe dat voor de Kerk de naam van de gevangenen niet belangrijk is, noch waarvoor ze opgesloten zitten, wel dat zij mensen zijn en als dusdanig dienen behandeld te worden.

Bron: Ucanews