Kerken stellen klimaat en migratie centraal bij EU-toekomstconferentie

Op zondag 9 mei 2021 (Europadag) is de Conferentie over de Toekomst van Europa, die het Europese Parlement en de Europese Raad en Commissie organiseren. Ze willen op die manier luisteren naar de stem van de burgers en hen de kans geven zich uit te spreken over de toekomst van EU via een reeks discussies en debatten.

De Europese bisschoppen juichen het initiatief toe en vragen nadrukkelijk om daarin voldoende aandacht te besteden aan klimaatverandering, de integriteit van de schepping en de mensenrechten in het migratiebeleid. De gemeenschappelijke markt is een kernelement, maar maakt niet de kern van het Europese project uit, schrijven de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE) en de oecumenische Conferentie van Europese Kerken (CEC) in een gisteren vrijdag in Brussel gepubliceerde gemeenschappelijke verklaring.

De kerken sporen de EU aan om de gemeenschappelijke markt te heroverwegen en te ontwikkelen in overeenstemming met de waarden van solidariteit, sociale rechtvaardigheid, samenwerking tussen generaties, gelijkheid en rechtvaardige ecologische en digitale transities. Wat de rol van de EU als wereldspeler betreft, moet de vraag worden gesteld hoe de economische belangen van de EU op mondiaal niveau kunnen worden bevorderd zonder de fundamentele Europese waarden in gevaar te brengen,  schrijven COMECE-voorzitter kardinaal Jean-Claude Hollerich en CEC-voorzitter Christian Krieger. Meer over het standpunt van de kerken vindt U hier.

Lees hier meer over de conferentie over de toekomst van Europa.

Bron: KNA/KathPress