Milieu-encycliek van paus op Youtube

Precies zeven jaar na de baanbrekende milieu-encycliek Laudato si’ van paus Franciscus is er nu een documentaire die de pauselijke boodschap bij een zo groot mogelijk publiek wil brengen. ‘The Letter’ is geproduceerd door Youtube Originals en gemaakt door de gelauwerde filmmaker Nicolas Brown.

Omdat veel wereldburgers nooit een pauselijke encycliek zullen lezen, zocht men in het Vaticaan naar nieuwe middelen om de pauselijke milieuboodschap uit 2015 breder uit te dragen. Daartoe werd contact gezocht met de bekende filmmaker Nicolas Brown.

Volgens kardinaal Michael Czerny zijn we momenteel getuige van ‘apocalytische overstromingen, voortdurende droogtes, nietsontziende hitte en catastrofische stormen’. Deze zijn de afgelopen jaren ‘het nieuwe normaal geworden en zullen alleen maar toenemen’. De voorzitter van de intergouvermentale groep van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering IPCC, Hoesung Lee, noemde de lancering van de film ‘een bijzondere dag voor de alliantie tussen wetenschap en geloof’. Franciscus zegt in de film dat er geen theologie mogelijk is zonder een dialoog met de wetenschap.

Bekijk hier de video.