Vaticaan geeft tandheelkundige hulp aan daklozen

Op de komende Werelddag van de Armen op 19 november zal paus Franciscus bekendmaken dat het Vaticaan tandheelkundige zorg gaat verstrekken aan daklozen en armen rond het St. Pietersplein. Het Vaticaan heeft daarom een akkoord gesloten met een universiteit en een ziekenhuis in Rome. In de overeenkomst is bepaald dat daklozen en armen vanaf september bij de apotheek van het Vaticaan terechtkunnen voor een controle. ‘Daarna worden zij indien nodig doorverwezen naar het ziekenhuis van de Madonna della Fiducia, in de wijk Appio Latino in Rome.’

Paus Franciscus en zijn armenaalmoezenier namen eerder al enkele andere opmerkelijke gezondheidsinitiatieven op het Sint-Pietersplein voor de meest kwetsbaren. Onder de zuilengaanderij rond het Sint-Pietersplein werd een ruimte ingericht waar de daklozen zich kunnen wassen en één keer per week een kapbeurt kunnen krijgen. Regelmatig komt er ook een rondrijdende polikliniek langs op het Sint-Pietersplein voor een gratis medische check-up. Dankzij de inspanningen van 60 artsen, verpleegsters en andere vrijwilligers krijgen op deze manier jaarlijks ruim 6.000 mensen gratis gezondheidszorg.

De aalmoezeniersdienst organiseert ook regelmatig het uitdelen van voedsel aan de daklozen rondom het Sint-Pietersplein, maar evenzeer in Caritascentra in de stad zoals dat aan het station van Roma Termini.

Bron: Vaticannews.va