2000 doden door tegenhouden immigranten

Europese landen aan de Middellandse Zee hebben sinds de pandemie ten minste 40.000 asielzoekers met behulp van „illegale praktijken” geweerd uit Europa. Daarbij zouden het afgelopen jaar 2.000 doden zijn gevallen.

Dat schrijft The Guardian woensdag op basis van eigen onderzoek en cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, het Border Violence Border Network (een coalitie van dertien ngo’s), en de Danish Refugee Council. De krant spreekt van „de grootste massale uitzettingen in decennia”, waarbij sprake is van systematisch geweld, illegale detenties en transporten.

Vorig jaar kwamen volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) 100 duizend asielzoekers aan in Europa, via land en zee. Het jaar ervoor waren dat er nog 130 duizend en in 2017 190 duizend. De daling lijkt mede het gevolg van een toename van de illegale deportaties.

Bijna de helft (18.000) van de deportaties vond plaats in Kroatië, dat de langste buitengrens van de Europese Unie heeft. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UHNCR werden sinds het begin van de pandemie 15.500 pushbacks uitgevoerd door de Libische kustwacht, die sinds 2017 met steun van Italië boten met migranten onderschept op zee en terugbrengt naar Libië.

Bron: The Guardian