Bijna 50 miljoen mensen in slavernij in deze moderne tijd

De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en mensenrechtenorganisatie Walk Free hebben berekend op basis van eigen ramingen dat het aantal “moderne slaven” op dit moment bijna 50 miljoen is. Onder moderne slavernij rekenen deze organisaties zowel gedwongen arbeid als gedwongen huwelijken, omdat mensen hier door dwang, dreiging of machtsmisbruik niet vrijwillig aan kunnen ontsnappen.

Tussen 2016 en 2021 steeg het aantal mensen dat dwangarbeid moet verrichten met 2,7 miljoen tot een totaal van 27,6 miljoen. Naar schatting 3,3 miljoen van hen zijn kind, van wie meer dan de helft gedwongen werkt in de seksindustrie.

De belangrijkste oorzaak van de toename van moderne slavernij zijn de verslechterde werkomstandigheden door de coronacrisis, zeggen de organisaties. Veel mensen belandden in de schulden doordat ze hun baan verloren, wat mensen kwetsbaarder maakt voor uitbuiting. Verder speelt mee dat de migratie wereldwijd is toegenomen, door diverse conflicten en klimaatverandering. Uit het onderzoek blijkt dat migranten drie keer zo vaak gedwongen werk verrichten als mensen zonder migratieachtergrond.

Moderne slavernij doet zich over heel de wereld voor, benadrukken de organisaties. In Azië en rond de Stille Oceaan komt moderne slavernij het meest voor (15,1 miljoen slaven), gevolgd door Europa en Centraal-Azië (4,1 miljoen slaven). In Europa gaat het behalve om migranten ook om kinderen in Oost-Europa die gedwongen worden om te bedelen.

Bron: NOS