Caritas vraagt aandacht voor ‘dodelijkste conflict van de 21ste eeuw’

Als gevolg van de oorlog in de Tigray-regio in Ethiopië zijn honderdduizenden mensen ontheemd. ‘Honger werd gebruikt als wapen.’

Caritas International vraagt deze maand aandacht voor de humanitaire ramp die zich momenteel afspeelt in Tigray, in het noorden van Ethiopië. De situatie daar krijgt nauwelijks aandacht door de aanhoudende gewelddadige conflicten in Oekraïne en Israël/Palestina. In Tigray gaat het om de gevolgen van een recente oorlog.

De oorlog begon op 4 november 2020 in de Tigray-regio in Ethiopië, tussen strijders van het Tigrese Bevrijdingsfront (TPLF) en het Ethiopische leger. Tijdens het conflict kwamen 600.000 burgers om het leven. Executies, verdrijvingen en systematische verkrachtingen werden uitvoerig gedocumenteerd. In november 2022 kwam er een vredesakkoord tot stand. Maar de mensen die het overleefden, hebben niets meer.

Mark Breusers, expert voor de regio bij Caritas International, legt ons de achtergronden uit van de crisis. Hij merkt op er diverse redenen zijn voor de humanitaire crisis in Tigray.

‘Honderdduizenden mensen raakten ontheemd. We schatten dat er zo’n twee miljoen binnenlanders op drift waren. Een miljoen van hen is ondertussen teruggekeerd. Eritrese militairen bezetten dan weer een deel van het gebied. De oorlog was ongemeen wreed en we gaan ervan uit dat dit tot nu het dodelijkste conflict van de 21ste eeuw was. Honger werd gebruikt als wapen, humanitaire hulp werd de inwoners onthouden, akkers werden niet ingezaaid, de mensen waren te verzwakt om opnieuw genoeg voedsel te telen. Daar kwam in 2020 nog een grote sprinkhanenplaag  bij.”

Bron: Otheo