Corona heeft ongelijkheid in wereld vergroot

Terwijl de 10 rijkste mannen hun inkomen zagen verdubbelen tijdens de coronapandemie, is het gemiddelde inkomen van 99% van de wereldbevolking achtergebleven en zijn meer dan 160 miljoen mensen extra in armoede terecht gekomen.

Dat blijkt uit het nieuwe rapport van Oxfam-Novib, ‘Inequality Kills’. Het rapport maakt duidelijk dat extreme ongelijkheid sterk is gegroeid tijdens de coronapandemie. Vooral vrouwen en andere achtergestelde groepen zijn de dupe.

Enkele schokkende feiten uit het rapport:

  • Vrouwen en meisjes verloren in 2020 gezamenlijk 800 miljard dollar aan inkomsten.
  • Elke 26 uur komt er een nieuwe miljardair bij, terwijl extreme ongelijkheid dagelijks bijdraagt aan het overlijden van 21.300 mensen wereldwijd;
  • 252 mannen bezitten meer vermogen dan alle vrouwen in Afrika, Latijns-Amerika en de Cariben bij elkaar (1 miljard vrouwen).

 

Vooral vrouwen en meisjes, mensen van kleur en LHBTQIA+ personen worden hard geraakt door de groeiende ongelijkheid. Velen van hen verloren hun baan, inkomsten en kans op scholing. Vorig jaar gingen 13 miljoen minder vrouwen dan vóór de pandemie aan het werk, meer dan 20 miljoen meisjes gaan mogelijk nooit meer terug naar school. Bovendien kregen vooral vrouwen wereldwijd te maken met een flinke toename van onbetaalde zorgtaken en huiselijk geweld tijdens lockdowns.

Lees hier verder.