De grenzen van mantelzorgers worden bereikt

Bijna de helft van de mantelzorgers heeft geregeld het gevoel de zorg voor hun naaste niet meer aan te kunnen, nu door de coronacrisis professionele zorg als dagbesteding of logeeropvang zijn afgeschaald.

Een derde van de circa vijf miljoen mantelzorgers heeft het extra zwaar gekregen door de coronacrisis, waarschuwt belangenorganisatie MantelzorgNL op basis van een peiling via het Nationaal Mantelzorgpanel. Het gaat om de groep die voor een naaste zorgt die tevens te kampen heeft met tijdelijk verminderde professionele zorg. Dagbesteding, logeeropvang, verpleging en verzorging kwamen te vervallen, of zijn versoberd om het besmettingsrisico op corona te verkleinen.

Het gevolg is dat in tachtig procent van de gevallen mantelzorgers besloten de ontstane gaten zo veel mogelijk te dichten, wat weer tot extra stress leidt, becijferde MantelzorgNL. Aan de peiling namen ruim vijfhonderd mantelzorgers deel. ‘Mantelzorgers voelen al bijna twee jaar de druk om extra werk te doen, maar dat kan niet eindeloos doorgaan’, waarschuwt directeur Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL.

Lees hier over een voorbeeld.  Bent U mantelzorger: doe hier de test.