Een nieuwe soort armoede: energiearmoede

Armoede manifesteert zich op allerlei manieren. Zo zijn er vrouwen die vanwege de armoede geen maandverband meer kunnen kopen (bijna 1 op de 10 vrouwen in Nederland) . En veel arme mensen eten aan het eind van de maand alleen nog pasta of iets anders heel goedkoops omdat het geld op is. Ook zijn er mensen die vanwege de armoede de verwarming niet aan zetten. TNO heeft hier onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn bedroevend, om niet te zeggen beschamend.

Zo’n 550.000 Nederlandse huishoudens leven in zogeheten energiearmoede. Zij hebben een hoge energierekening, meestal een slecht geïsoleerd huis en een laag inkomen. TNO heeft niet alleen onderzoek gedaan naar de aard en omvang van het probleem, maar heeft ook voor het eerst gemeten waar in Nederland verschillende vormen van energiearmoede vooral voorkomen.

“In tegenstelling tot de verwachtingen zien we vooral energiearmoede buiten de Randstad: in het noorden, oosten en zuidoosten van het land en deels in Zeeland”, zegt Peter Mulder, hoofdonderzoeker van TNO. “Daar heb je relatief veel mensen met een laag inkomen en huizen waar, bij wijze van spreken, de wind door de kamer waait.” TNO onderscheidt twee groepen. Enerzijds zijn er huurders van slecht geïsoleerde huizen die daar niets aan kunnen doen, omdat de verhuurder over de verduurzaming gaat. Anderzijds zijn er eigenaren van “energieslurpende” huizen die geen geld hebben om in een zuiniger huis te investeren.

Om beter zicht te krijgen op energiearmoede moet volgens Mulder niet alleen naar de betaalbaarheid van de energierekening worden gekeken, die dit jaar hard kan oplopen. Ook de kwaliteit van de woning speelt een rol, net als de mate waarin bewoners hun huis kunnen verduurzamen.