Er zijn nu honderd miljoen vluchtelingen in de wereld!

Het aantal mensen dat gedwongen op de vlucht is voor conflicten, geweld, mensenrechtenschendingen en vervolging, heeft voor het eerst in de geschiedenis de bizarre mijlpaal van 100 miljoen overschreden, opgedreven door de oorlog in Oekraïne en andere dodelijke conflicten.

Volgens nieuwe gegevens van UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, is het aantal mensen dat wereldwijd gedwongen op de vlucht is gestegen tot 90 miljoen tegen eind 2021, als gevolg van nieuwe golven van geweld en door aanhoudende conflicten in landen als Afghanistan, Burkina Faso, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Myanmar en Nigeria. Bovendien sloegen door de oorlog in Oekraïne dit jaar 8 miljoen mensen in het land op de vlucht en vluchtten meer dan 6 miljoen mensen het land uit.

UNHCR zal op 16 juni haar jaarlijkse Global Trends Report publiceren, met volledige wereldwijde, regionale en nationale cijfers over gedwongen ontheemding in 2021, evenals updates tot april 2022, en details over terugkeer en oplossingen.

Bron: persbericht UNHCR