Grondlegger fair trade priester Frans van der Hoff overleden

De Nederlandse priester stond aan de wieg van het eerste fairtradelabel Max Havelaar. Hij overleed op 84-jarige leeftijd in Mexico.

Van der Hoff werd geboren als zevende van zeventien kinderen in een dorp tussen Eindhoven en Nijmegen. Hij studeerde politieke economie in Nijmegen en theologie in Duitsland.

Arbeider-priester

In 1970 vertrok hij als missionaris naar Santiago de Chili, waar hij als arbeider-priester in de ‘barrios’ (sloppenwijken) werkte. Tijdens de staatsgreep van 1973 week hij uit en zette zijn werk voort in de sloppenwijken van Mexico-Stad.

Toen hij enkele jaren later naar Oaxaca in het zuiden van Mexico verhuisde, ontdekte hij de ellende en economische tegenspoed van de lokale koffieboeren. In 1981 participeerde hij in de eerste coöperatie die probeerde om de macht van de koffiehandelaren te omzeilen en betere condities voor de boeren te bekomen.

Max Havelaar

In 1988 nam van der Hoff samen met Nico Roozen het initiatief voor het eerste fairtradelabel ter wereld, Max Havelaar. Zo werd hij de inspiratiebron voor een wereldwijde fairtradebeweging.

Peter d’ Angremond, directeur van Fairtrade Nederland, herinnert zich de priester in Katholiek Nieuwsblad als ‘scherp, gedreven vanuit principes van rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Met het overlijden van Frans zijn wij een fijn en bijzonder mens verloren.’

Armoede is structureel probleem

Paus Franciscus was voor de priester een inspiratiebron, zo zei hij in december 2023 nog aan Gemerts Nieuwsblad. ‘De lijn die hij volgt is ook mijn lijn, en hij weet die visie goed te verwoorden.’

Bron: Kerknet