Hoe zou een kapel op de maan er kunnen uitzien?

Het novembernummer van 1967 van het tijdschrift Liturgical Arts verzamelde ontwerpschetsen en theologische reflecties over een kapel op de maan. Het oorspronkelijk idee voor de kapel kwam uit een artikel in New York Times Magazine, gepubliceerd op 28 mei 1967. Onder de titel Moon Colony 2000 AD zette de beroemde sciencefiction-auteur Isaac Asimov uiteen hoe een maankolonie er aan het begin van de 21ste eeuw zou kunnen uitzien. Dat zag men toen duidelijk sneller waarheid worden dan nu blijkt. De kolonie van Asimov was grotendeels ondergronds en er was ook een kapel voorzien.

Priester Terence Mangan nam die fantasierijke blauwdruk als vertrekpunt en stelde zich een kerk voor die een maankolonist zou helpen om “geloof en wetenschap te integreren”. Er werd zelfs een componist aangezocht, Johannes Somary, om muziek te schrijven voor de inhuldiging van de maankapel. Somary schreef een tweedelige hymne, Two Reflections in Honor of the Moon, gebaseerd op Psalm 19 en teksten uit het Matteüsevangelie. De muziek mocht enkel en alleen op de maan worden uitgevoerd – logischerwijze is er momenteel geen opname beschikbaar.

De architect die het ontwerp van de Doman Moon Chapel schetste, was Mark Mills. In verschillende bijdragen in het nummer van Liturgical Arts benadrukt men de noodzaak om voldoende aandacht te schenken aan het geestelijke leven van de toekomstige kolonisten.

Bron: americamagazine.org