Kinderen nemen soms restjes mee als lunch naar school

Door de hoge inflatie en energieprijzen groeien steeds meer kinderen op in armoede. Scholen proberen te helpen door dagelijks een ontbijt aan te bieden.

Voor de zomervakantie bekeek Kasteel Spangen een maand lang of er behoefte was aan ontbijt op school. Nu maken 120 van de 235 kinderen er gebruik van. Die 120 groeien niet allemaal op in armoede, onderstreept Azzouzi. „Maar als alleen de kinderen van wie de ouders te weinig geld hebben zouden ontbijten, is dat stigmatiserend. Dus is het ontbijt beschikbaar voor allemaal.”

In dit stadsdeel, Delfshaven, krijgen de kinderen van nog drie andere basisscholen ontbijt in de klas. Bij de helft van de kinderen op naar schatting honderd Rotterdamse basisscholen zijn de financiële problemen thuis zo groot, dat hun ouders de boodschappen soms niet meer kunnen betalen. Of de energienota, of de huur. Dat blijkt uit berekeningen van het Jeugdeducatiefonds, die als definitie voor „relatieve armoede” aanhoudt: 150 procent van het sociaal minimum (ongeveer 2.000 euro netto voor een stel met twee of meer kinderen, inclusief toeslagen).

Lees hier verder.