Minister aan mensen met acute geldproblemen: meld je bij gemeente

Meld je bij de gemeente. Die oproep doet minister Karien van Gennip van Sociale Zaken aan mensen die door de hoge prijzen nu al in de problemen komen. Het kabinet wil nog dit jaar mensen met een kleine beurs te hulp schieten, maar dat kost wel wat meer tijd. Intussen kunnen gemeenten minima wellicht helpen.

Van Gennip werd woensdag geconfronteerd met uiterst sombere koopkrachtplaatjes van het Centraal Planbureau. Mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne gaat de koopkracht (hoeveel huishoudens te besteden hebben) misschien wel 3 procent achteruit. De bewindsvrouw benadrukt dat het niet vaak voorkomt dat huishoudens tijdens een lopend jaar al de effecten van koopkrachtmaatregelen voelen.

Maar dat betekent wel dat mensen die nu al de verwarming niet meer aan durven te zetten, niet direct uit de problemen zijn geholpen. Huishoudens die verwachten deze maand al financieel in de problemen te komen, kunnen terecht bij een loket van hun gemeente, benadrukt Van Gennip. Ze wijst op bijvoorbeeld de bijzondere bijstand, waar mensen met een kleine portemonnee in sommige gevallen een beroep op kunnen doen.

Bron: ANP