Nigeria: Waarnemers spreken over genocide tegen christenen

Het religieus geweld in Nigeria gaat een nieuw jaar in van agressie tegen christenen. In totaal spreekt men van 300 doden in de nieuwsjaarsperiode.
Boko Haram en andere organisaties zoals de Fulani-herders vormen een grote bedreiging voor de godsdienstvrijheid in Nigeria, het dichtstbevolkte land van Afrika. In zijn nieuwjaarsboodschap vergeleek de gouverneur van Plateau de gebeurtenissen met de genocide in Rwanda in 1994.

Eind december voerden de Fulani een raid uit op christenen in Bokkos, waarbij 140 doden vielen. Op 4 januari doodden opstandelingen van Boko Haram een pastor en minstens 13 leden van zijn kerk. Nog eens 50 christenen vonden de dood bij aanvallen in de staten Borno en Kaduna.

Volgens de christelijk geïnspireerde mensenrechtenorganisatie Intersociety zijn er sinds 2009 zeker 52.000 christenen vermoord in Nigeria. Vorig jaar waren Fulani-herders verantwoordelijk voor de dood van ten minste 3.500 christenen, aldus de groep. Volgens de directeur van Intersociety is de regering van president Bola Tinubu medeplichtig.

Bron: Crux