Ongelijkheid groter door corona

De coronacrisis vergroot de ongelijkheid tussen rijk en arm in de wereld. de rijken zijn de klap van de coronacrisis al weer te boven terwijl de armen het steeds moeilijker krijgen.

Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd rapport van Oxfam-Novib, een van de bekendste ontwikkelingsorganisaties. Het rapport stelt dat de rijkste duizend mensen ter wereld weer op het niveau van voor de coronacrisis zitten. Maar het armste kwart van de wereldbevolking zal waarschijnlijk tien jaar nodig hebben om te herstellen van de coronacrisis.

Volgens het rapport neemt de extreme armoede voor het eerst in tien jaar weer toe. “De ongelijkheid nam de afgelopen jaren al zorgwekkend toe. Nu zie je dat dit het afgelopen jaar echt enorm versneld is”, zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib.

Vrouwen hebben het moeilijker dan mannen en zij lopen ook meer risico’s. Zij werken vaker op dagloonbasis of als uitzendkracht en ze vliegen er dus eerder uit. En zij werken vaker in de zorg waar het risico op besmetting groter is dan elders.

Lees hier verder de samenvatting van het rapport dat is uitgebracht ter gelegenheid van de start van het World Economic Forum in Davos, de jaarlijkse bijeenkomst van de belangrijkste wereldleiders.

Bron: persbericht Ofxam-Novib