PvdA en CU kondigen wet aan tegen kinderarmoede

PvdA en ChristenUnie willen het kabinet wettelijk verplichten de kinderarmoede in Nederland terug te dringen. De partijen hebben dinsdag een initiatiefwet aangekondigd waardoor het kabinet de kinderarmoede in 2030 ten minste moet halveren ten opzichte van 2018. Uiteindelijk moet het aantal kinderen dat opgroeit in armoede omlaag naar nul, vinden de twee partijen.

Het kabinet moet ieder jaar laten zien welke maatregelen het heeft genomen om armoede tegen te gaan en hoe de armoede onder kinderen zich ontwikkelt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek leefden in 2019 iets meer dan een kwart miljoen kinderen in een gezin met een laag inkomen. Dat komt neer op 7,8 procent van alle kinderen. In 2018 ging het om 7,9 procent.

‘Kinderarmoede zorgt ervoor dat een kwart miljoen kinderen geen geld heeft voor schoolreisjes, nieuwe kleding of sinterklaascadeautjes, aldus PvdA-Tweede Kamerlid Gijs van Dijk. ‘En dat laat littekens achter die deze kinderen de rest van hun leven met zich meedragen.’

Bron: NOS