Samen zingen tegen dementie

Zorgzangers zingen samen met mensen bij wie zich dementie ontwikkelt. „Bij een ziekte als Alzheimer blijft het muzikale gebied het langst intact.”

Maartje de Lint (53) is opgeleid als klassiek zangeres. Naast solo-optredens werkte ze ook in het koor van de Nederlandse Opera. Negen jaar geleden stond ze in NRC, in de rubriek Spitsuur, waarin ze vertelde over haar drukke leven, met veel optredens ’s avonds en in weekenden en twee jonge kinderen thuis. De Lint vertelde ook dat ze toe was aan een wending in haar werkende bestaan: „Je kunt naast je werk niet echt iets anders opbouwen. Dat mis ik.”

Die wending heeft ze inmiddels gemaakt. Haar baan bij de Nederlandse Opera zegde ze op. Nu leidt ze ‘zorgzangers’ op, die zingen met mensen bij wie zich dementie ontwikkelt. „Na soloconcerten kreeg ik regelmatig bijzondere reacties van mensen met geheugenproblemen en familieleden van hen”, zegt De Lint. „Mijn stem had emoties en herinneringen losgemaakt, waardoor mensen met dementie zich opeens weer konden uiten.” Deze ervaring vormt nu de basis van haar eigen bedrijf, Zingen in de zorg. Geschoolde musici kunnen trainingen volgen om zich als zorgzanger te bekwamen.

Lees hier verder.