Schuldhulp moet je niet aan de markt overlaten

Met de schuldhulp in Nederland is veel mis, zeggen betrokkenen. De hulp komt te laat, duurt te lang en bereikt onvoldoende mensen. Gemeenten leren te weinig van elkaars fouten en besteden hulp te vaak uit.

„Schuldhulpverlening weet te weinig mensen te bereiken die het nodig hebben”, zegt hoogleraar schuldenproblematiek Nadja Jungmann. „Volgens het [statistiekbureau] CBS is nog niet een op de zes huishoudens met geregistreerde problematische schulden aangemeld bij schuldhulpverlening. Kortom, méér dan vijf van de zes potentiële hulpbehoevenden zijn niet eens in beeld.”

Volgens statistiekbureau CBS hebben ruim 600.000 huishoudens in Nederland problematische schulden. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen: „Dat kan gaan om een achterstand van zes maanden bij de zorgpremie, of achterstallige aflossing van een bij het BKR geregistreerd krediet, of een schuld bij de Belastingdienst. Sommige huishoudens vallen in meerdere categorieën tegelijk.”

Een deel van die 600.000 huishoudens zal niet direct schuldhulpverlening nodig hebben, zegt Van Mulligen. „Die kunnen zelf een betalingsregeling treffen met de zorgverzekeraar, bijvoorbeeld. Maar een groot deel van de groep heeft wel hulp nodig, en lang niet iedereen van hen is bij de schuldhulpverlening in beeld.”

Lees hier het hele artikel.