Veel meer dakloze arbeidsmigranten dan gedacht: zeker 6000

Arbeidsmigranten die uit de EU naar Nederland komen om te werken, zijn zeer kwetsbaar om op straat te belanden. Zodra ze hun baan kwijtraken, verliezen ze vaak ook snel hun woning. Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat het er zeker 6000 zijn, maar waarschijnlijk nog veel meer.

Een voorbeeld is de Hongaarse Bobby. Hij kwam al in 2018 naar Nederland, werkte in verschillende hotels en deed allerhande klussen via uitzendbureaus. Maar toen hij zijn werk kwijtraakte, ging het snel. “Je wordt gewoon op straat gezet”, zegt hij.

Sindsdien slaapt hij in een tent in Amsterdam. In de ochtend gaat hij naar een dagopvang voor een kop koffie, om te douchen of voor schone kleren. Het maakt het vinden van nieuw werk lastig, maar hij vindt het nauwelijks erger dan waar hij woonde toen hij nog werk had. “Vechtpartijen tussen huisgenoten waren daar aan de orde van de dag, er werd veel gedronken.”

Bobby’s verhaal staat niet op zichzelf. Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat minstens 6000 arbeidsmigranten in Nederland op straat leven. Waarschijnlijk zijn het er in werkelijkheid nog veel meer, omdat er maar twee organisaties zijn die cijfers bijhouden: De Regenboog in Amsterdam en Barka in veertien andere steden.

Bron: ANP