Vrouw geëxecuteerd in de USA

Voor het eerst sinds 63 jaar werd gisteren een vrouw in en federale gevangenis ter dood gebracht. Nog net voordat Joe Biden president wordt want die heeft laten weten dat hij geen federale doodstraffen zal laten voltrekken.

Moratorium

Verschillende Amerikaanse staten hebben de doodstraf intussen afgeschaft en andere staten voeren die momenteel niet uit, maar toch wordt in de VS jaarlijks nog meer dan twintig keer de doodstraf uitgevoerd. President Donald Trump en zijn toenmalige justitieminister William Barr maakten vorige zomer een einde aan een moratorium op federale executies, dat meer dan anderhalf decennium standhield. Sindsdien vond opnieuw een tiental executies in federale strafinstellingen plaats. De twee laatste executies die gepland zijn nog voor de machtsoverdracht in Washington DC van volgende week, zullen vanwege van de coronapandemie misschien toch niet doorgaan.

Katholieke kerken protesteren

De United States Conference of Catholic Bishops (USCCB, Bisschoppenconferentie van de VS) heeft het Congres dan ook op om de doodstraf af te schaffen. De katholieke kerk verzet zich tegen het voltrekken van doodstraffen.

De Gemeenschap van Sant’Egidio heeft in een mededeling lucht gegeven aan haar pijn, verontwaardiging en protest bij de wrede beslissing om de executie van Lisa Maria Montgomery gisteren toch uit te voeren, ondanks het verzoek van een lagere rechter om haar toestand van ernstige mentale zwakheid eerst nader te verifiëren. Zo’n daad van ‘legale’ wraak heeft niets van doen met het verlangen naar gerechtigheid, want die vecht altijd voor het leven, klinkt het. De Sint-Egidiusgemeenschap had nog een petitie opgezet om de eerste executie van een vrouw in een Amerikaanse federale instelling sinds 63 jaar alsnog af te wenden.

Bron: Kerknet