Stichting LON en Groen! zamelen kleding in bij Camping Ganspoort in Utrecht

Stichting Live on Nothing (LON) en Groen! zamelen op 12 december bij Camping Ganspoort kleding in, voor onder andere de Kledingbank Utrecht. Ook hebben zij het doel om meer bewustzijn te creëren rondom het onderwerp ‘duurzame mode’.

De actie begon al in november, maar ook aanstaande zaterdag vindt er een grote kledinginzameling plaats bij Camping Ganspoort op Rotsoord. Hier komen verschillende vrijwilligers van de stichtingen LON en Groen! samen om kleding op te halen. De opgehaalde kleding wordt gesorteerd en krijgt daarna een nieuwe bestemming.

Tweede leven

Het grootste deel van de kleding, waaronder warme winterkleding, gaat naar de Kledingbank Utrecht. Hier kunnen Utrechters kosteloos de kleding afhalen. Jeans, heel of kapot, gaan naar het Utrechtse bedrijf Sympany en worden gerecycled tot isolatiemateriaal. 

KLEER zorgt ervoor dat unieke kledingstukken opnieuw bij iemand in de kast terecht komen. Kleding die een reparatie nodig heeft, krijgt een nieuw leven door reparatie van vrijwilligers. De gerepareerde kleding gaar naar kringloopwinkel Emmaus Haarzuilens.

Leerlingen van het kostuumteam van Regionale Scholengemeenschap Broklede in Breukelen gebruiken de kleding voor de cast van de opvoering van het stuk ‘A Christmas Carol’.

‘Groene helden’

Anne van Stichting LON: “Op deze manier kunnen gedane aankopen (ook de miskopen) of juist dat kapotte kledingstuk alsnog een nieuwe doel krijgen. En met de kleding die al binnenkomt is het ontroerend om te zien wat voor prachtige items de Utrechtse bewoners doneren voor stadsgenoten, die het juist nu zo goed kunnen gebruiken!”

Joost van Stichting Groen!: “Er is geen beter voorbeeld om de circulaire economie uit te leggen dan met kleding. Het is ongelooflijk veelzeggend. Zeker voor jongeren en je kunt er nog zo veel mee op het moment dat je het zelf niet meer gebruikt. Toen we jongeren vroegen naar ideeën kwam iets met kleding als eerste uit de bus. We zijn supertrots op alle groene helden die ons helpen kleding in te zamelen en toffe content te maken over fashion op social media.”

Camping Ganspoort

Het doel is om in een periode van 10 weken zoveel mogelijk mensen, van jong tot oud, te informeren en inspireren om bewuste keuzes te maken rondom mode.

Op 12 december vanaf 9.30 tot 11.30 uur kun je bij Camping Ganspoort op Rotsoord (Helling 81) jouw kleding inleveren. Dat mag kleding zijn die je zelf niet meer gebruikt of juist kleding die je graag een tweede leven geeft bij iemand anders.