114 woningen in Utrecht om daklozen te begeleiden naar zelfstandig bestaan

De gemeente Utrecht en De Tussenvoorziening gaan dak- en thuislozen in de stad met 114 woningen begeleiden naar een zelfstandig bestaan. De overeenkomst maakt onderdeel uit van het gezamenlijke regionale project ‘Living Lab, Eerst een (t)huis’. Van de 114 woningen komen er 83 in Leidsche Rijn, 11 in Nieuwegein en 20 huizen zijn los verspreid door de stad.

Dak- en thuislozen krijgen binnen het project eerst een woning toegewezen, om vervolgens vanuit daar te herstellen en begeleid te worden naar een zelfstanding bestaan.

Volgens de gemeente is het voor mensen met een kwetsbare achtergrond als dakloosheid, verslaving of psychiatrische problemen een hele opgave om zelfstandig te gaan wonen. Een stabiele woonplek speelt daarin een grote rol, zodat iemand eerst rust en veiligheid heeft en daarna kan werken aan herstel en zelfstandigheid in de toekomst.

“Met deze stap realiseren we een thuis voor daklozen die in de opvangvoorzieningen wachtten op een woning. De gestegen dakloosheid en sterk oplopende wachtlijsten maken het noodzakelijk om via creatieve manieren woonruimte te creëren voor doelgroepen die dat hard nodig hebben”, zegt wethouder Maarten van Ooijen.

Wachtlijsten

De druk op de daklozenopvang in Utrecht neemt toe en wachtlijsten bij zogenoemde vervolgvoorzieningen worden steeds langer. Mensen moeten daardoor lang wachten op een eigen woning.

De Rijksoverheid heeft Utrecht begin dit jaar 22,4 miljoen euro toegewezen om dakloosheid in de stad en regio terug te dringen. Volgens de wethouder is dit project dan ook ‘de eerste stap van vele volgende stappen’. Komende vijf jaar moeten er in de stad Utrecht nog 385 woningen voor daklozen bij komen. In de regio komen er ook nog 215.

Bron: DUIC 30 nov 2020