Een duurzaam Utrecht voor iedereen

Wat hebben Utrechters die wat minder geld hebben nodig om duurzaam te leven? Die vraag was het startpunt voor Ineke Malsch waaruit het project Duurzaam Utrecht 2030 is voortgekomen. En er zijn al concrete resultaten; zo gaan vrijwilligers bij bewoners thuis langs om energieadvies te geven, worden bewoners zonder tuin aan mensen met een tuin gekoppeld en loopt er een onderzoek naar de mogelijkheden voor het subsidiëren van biologische boodschappen.

De gemeente Utrecht doet al een hoop om in 2030 klimaatneutraal en duurzaam te zijn maar er kan nog een hoop gebeuren, zo meent Malsch. “Er zijn al een hoop potjes en regelingen, maar die komen niet altijd terecht bij bewoners die een smalle beurs hebben.” Vorig jaar ontstond het idee om juist met deze mensen in gesprek te gaan over duurzaam leven, zodat alle bewoners kunnen bijdragen aan de klimaatdoelen en het klimaatbeleid ook eerlijker werkt voor alle mensen.

Malsch is een van de kartrekkers van Duurzaam Utrecht 2030, zoals het project waarbij Utrechters met weinig geld mee kunnen doen aan het verduurzamen genoemd is. “We zijn met studenten van de Hogeschool Utrecht langs tal van buurthuizen in de stad geweest om in gesprek te gaan met bewoners. We vroegen hoe ze over duurzaamheid dachten, wat ze er al aan doen en wat ze nodig hebben om mee te werken aan een duurzaam en klimaatneutraal Utrecht.” Uit de tientallen gesprekken die ze voerden kwam naar voren dat veel mensen al bezig zijn met het thema, maar dat er ook nog een hoop winst te behalen is.

Lees hier verder.