Laatste cijfers over eenzaamheid onder Utrechters

Hoeveel Utrechters voelen zich eenzaam en bij welke Utrechters komt eenzaamheid vaker voor? Bekijk hier de nieuwe factsheet over eenzaamheid in Utrecht en lees meer over de eenzaamheidcijfers onder de jeugd, volwassenen, ouderen en Utrechters in een kwetsbare situatie.

Bijna de helft (48%) van de Utrechters van 18 jaar en ouder was eenzaam in 2020 (1). Hiervan was 11% ernstig eenzaam en 37% matig eenzaam. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor, afgenomen in het najaar van 2020. Ernstige eenzaamheid komt vaker voor onder Utrechters met een migratieachtergrond, Utrechters die alleen basisonderwijs, mavo of lbo hebben afgerond, Utrechters die alleen wonen en 80-plussers. 33% van de Utrechters is emotioneel eenzaam en 27% is sociaal eenzaam.

Eenzaamheid komt ook voor onder jongere Utrechters. Uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen, afgenomen tussen mei en juli 2022, blijkt dat 59% van de Utrechtse jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar eenzaam is (2). 22% van hen is ernstig eenzaam, 37% is matig eenzaam.

Bron: Utrecht omarmt