Nieuwe maatregelen om Utrechters financieel te helpen

De gemeente Utrecht komt opnieuw met maatregelen om Utrechters financieel te helpen. Een van de maatregelen is dat ook mensen met een middeninkomen de energievergoeding van 1.300 euro aan kunnen vragen.

De energievergoeding kon tot nu toe alleen worden aangevraagd door Utrechters met een inkomen tot 125 procent van het wettelijk sociaal minimum, maar die groep wordt nu uitgebreid. Ook mensen met een laag middeninkomen – tot 150 procent van het wettelijk sociaal minimum – kunnen de vergoeding aanvragen.

Volgens de gemeente gaat het in Utrecht om zo’n 8.000 extra huishoudens. Deze maatregel komt bovenop een eerder aangekondigde regeling: Utrechters met een inkomen tot 200 procent van het sociaal minimum kunnen vanaf 1 oktober via de bijzondere bijstand hun energierekening voor een deel gecompenseerd krijgen.

Naast extra ondersteuning voor middeninkomens, komt de gemeente ook met maatregelen om minima verder tegemoet te komen. Ongeveer 400 huishoudens die al drie jaar of langer in de bijstand zitten, krijgen automatisch een zogenoemde Individuele Inkomenstoeslag. Volgens de Participatiewet moeten mensen die toeslag zelf aanvragen, maar niet iedereen weet hoe en waar dat moet. De gemeente gaat de toeslag daarom nu automatisch verstrekken.

Bron: DUIC