Opvang minderjarige asielzoekers in De Meern is veilige haven

De voorbije jaren waren er volop berichten te lezen in de lokale media over de kleinschalige woonvoorziening voor minderjarige asielzoekers in De Meern. Het ging dan vaak over de plannen van de gemeente en het COA en de gevolgen voor de buurt. Waar het minder over ging, is wat de opvanglocatie voor de minderjarige asielzoekers zelf betekent. DUIC ging langs bij de opvang en sprak er met Fatima en Yasmin, twee meiden van 16 jaar, die een veilige woonplek vonden in de villa aan de Meentweg in De Meern.

Fatima en Yasmin wonen samen met veertien andere jongeren in de villa. De meiden wonen ruim een jaar in De Meern en spreken al een aardig woordje Nederlands. Het gesprek dat we met ze hebben, vindt dan ook plaats in het Nederlands. Fatima en Yasmin hebben een verschillende achtergrond. Fatima is afkomstig uit het Koerdische deel van Syrië en Yasmin komt uit Somalië.

Fatima en Yasmin noemen de opvang ‘goed’. De villa waarin de opvang gevestigd is, is sober en praktisch ingericht. De  meiden slapen beneden en de jongens boven. De jongeren slapen met z’n tweeën of drieën in sober ingerichte kamers en ze kunnen niet zelf kiezen bij wie ze op de kamer slapen. Naast de slaapkamers is er een gemeenschappelijke woonkamer met voetbaltafel en tv, een grote keuken, wasruimte en een tuin. Voor de jongeren zijn altijd twee of drie begeleiders aanwezig.