Een traject waarbij nieuwkomers met een zorgachtergrond, waaronder Oekraïners en Syriërs, taalles krijgen én begeleiding bij het vinden van een passende baan. Bij het UMC Utrecht gebeurt het. Ook gemeente Utrecht is bij het project betrokken en helpt Oekraïners naar duurzaam en passend werk. Naast het traject met het UMC Utrecht zijn er nog meer projecten waarin nieuwkomers worden gekoppeld aan werkgevers.
Bij het bijzondere traject van het UMC Utrecht komt dit voor het eerst allemaal samen. “Er zitten veel goed opgeleide en vaardige mensen thuis of in een baan die minder goed bij hen past”, zegt Iris Homan, coördinator internationalisering bij het UMC Utrecht. “Zij hebben een relevante achtergrond in de zorg, maar doen daar niks mee. En dat terwijl we personeelstekorten hebben. Daarnaast willen we juist ook mensen met een andere achtergrond als collega welkom heten. Dat leidt tot meer aansluiting met de maatschappij.”
Ons programma is niet alleen bedoeld voor Oekraïners, maar ook om andere nieuwkomers te helpen. “We willen hen allemaal een kans bieden”, zegt Iris. “Die verantwoordelijkheid hebben wij als opleider.” Wigger: “Het doel van het UMC Utrecht is om deze mensen verder te helpen. Als gemeente ondersteunen we graag deze trajecten. Zo komen deze mensen uiteindelijk terecht op plekken waar arbeidstekorten zijn.”