Caritas Polen vangt 2.000 Oekraïense wezen op

Afgelopen woensdag (2 maart 2022) is een eerste groep van een 300-tal wezen uit Oekraïne aangekomen in Polen. Zij worden opgevangen door Caritas Polen. Een woordvoerder van de hulporganisatie kondigde bij hun aankomst aan dat de nationale sectie, met de hulp van het internationale Caritasnetwerk, in totaal een 2.000-tal kinderen uit Oekraïense weeshuizen zal opvangen.

Caritasverantwoordelijke Marcin Iżycki bevestigt dat zich een drama voltrekt in het buurland. Deze groep kinderen behoort zonder enige twijfel tot de meest kwetsbaren. Daarom hebben wij besloten om meteen te reageren en hen onderdak te geven. De meerderheid van de kinderen is afkomstig uit Oost-Oekraïne, dat allicht het sterkst onder de Russische invasie te lijden heeft.

De eerste 300 weeskinderen krijgen onderdak in Opole en Czestochowa. Ook de 1.700 andere wezen worden de komende tijd in opvangcentra en religieuze instellingen ondergebracht. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, verwacht dat al op korte termijn 12 miljoen Oekraïners zullen aangewezen zijn op hulp.

Bron: The Guardian/Caritas Polen