Italië: aartsbisschop Perego eist schrapping migratiedecreet

Gian Carlo Perego, aartsbisschop van Ferrara-Comacchio en binnen de Italiaanse Bisschoppenconferentie (CUI) referent voor migratie, heeft in het Italiaanse parlement aangedrongen op de schrapping van een anti-immigratiedecreet dat reddingsschepen van ngo’s aan banden moet leggen. Het decreet werd in december goedgekeurd. Het bepaalt dat schepen van ngo’s na de redding van migranten onverwijld een haven moeten aanvragen en meteen ernaartoe moeten varen, zonder te blijven zoeken naar eventueel andere migrantenbootjes in nood. Kapiteins van schepen riskeren een boete van 50.000 euro én de inbeslagname van hun boot als zij het bevel naast zich neerleggen.

Voor aartsbisschop Perego is het zonneklaar dat de wet in strijd is met het internationale recht. Het zal volgens alleen maar ervoor zorgen dat nóg meer asielzoekers sterven bij hun overtocht, terwijl er anderzijds niets wordt gedaan aan de oorzaken van de migratie zelf. Volgens hem zou de regering Meloni beter haar samenwerking met de Libische overheid versterken, in de plaats van haar pijlen te richten op de activiteiten van ngo’s.

Vorig jaar bereikten naar schatting 105.140 migranten Italië. Volgens officiële cijfers vertegenwoordigt de aankomst van migranten met ngo-schepen nauwelijks 10 procent van de migratie uit Noord-Afrika. Het merendeel van de migranten wordt opgepikt door de kustwacht en privéschepen of bereikt op eigen houtje Italië.

Bron: Reuters/SIR