Video “Op stap met de sleuteldrager van de Vaticaanse Musea”

Dit werk is wonderlijk. Soms voel ik me de bewaarder van de geschiedenis, zegt Gianni Crea. Sinds 1999 werkt hij als claviger of sleuteldrager in de Vaticaanse Musea.

Het is nog donker wanneer hij aan zijn eerste ronde door de Vaticaanse Musea begint. De sleutelbos in zijn hand rinkelt ijverig. Zijn ronde begint bij de bunker waar de 2.798 sleutels liggen van de 11 afdelingen van de pauselijke Musea. Een speciaal airconditioningsysteem beschermt ze tegen roest. Een voor een worden ze elke week getest om hun conditie te evalueren. Van elke sleutel zijn er één tot vijf exemplaren.

Sommige sleutels hebben een grotere waarde dan andere. Zo open Nummer 1 de monumentale deur naar de Vaticaanse Musea. Nummer 401 is dan weer bijzonder vanwege zijn gewicht en ouderdom: bijna een halve kg en gesmeed in 1700. Deze sleutel geeft toegang tot het Pio Clementino Museum, de eerste kern van de Vaticaanse Musea.

Op zijn eenzame ronde door de tentoonstellingsruimte van de pauselijke collecties komt de claviger 500 deuren en ramen tegen, die allemaal geopend en gesloten moeten worden. Vanavond zal hij alles in omgekeerde volgorde herhalen. Op een uur tijd loopt hij voorbij vijf eeuwen geschiedenis.

Bekijk hier de video.