Kardinaal bij massagraf in Oekraïne

In het paasweekend heeft het Vaticaan een  foto verspreid van kardinaal Konrad Krajewski, de Poolse hoofdaalmoezenier van paus Franciscus, bij een van de massagraven die hij op Goede Vrijdag bezocht in Borodjanka. De kardinaal omschreef zijn reis naar Bordajanka als een bezoek van pijn en lijden, waar hij van dichtbij getuige was van de Via crucis van de bevolking van Oekraïne. In een van de tientallen graven die hij er bezocht, zouden minstens 80 naamloze slachtoffers van het oorlogsgeweld begraven zijn. Krajewski kwam op Witte Donderdag, 14 april 2022, aan in Oekraïne. Hij overhandigde er de volgende dag een ambulance voor een ziekenhuis in Kiev. Na de paasviering keerde hij terug.

Het graf op de foto is een van de stille getuigen van de gruwelen van het Russische leger, die nog altijd door zowel president Vladmir Poetin als het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou worden ontkend. Kardinaal Krajewski gaf toe sterk te zijn aangegrepen door zijn derde bezoek als gezant van paus Franciscus aan Oekraïne. Er zijn geen tranen om de pijn uit te drukken van het zien van zoveel doden en zoveel vernietiging.

Patriarch Kirill, het hoofd van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou, stuurde afgelopen weekend een paasgroet naar de hoofden van de niet-orthodoxe Kerken, waarin hij zijn vreugde over de opstanding van de Heer verkondigde. In tegenstelling tot vrijwel alle andere paasboodschappen van de christelijke Kerken is de patriarch van Moskou erin geslaagd om in zijn overigens erg korte boodschap niet met één woord te verwijzen naar het lijden van de bevolking en de eigen gelovigen van zijn Kerk in Oekraïne.

Bron: I.Media/Vaticannews.va