Sant’Egidio vraagt koerswijziging na nieuwe schipbreuk migranten

De Italiaanse afdeling van de Sint-Egidiusgemeenschap dringt aan op een radicale koerswijziging voor het vluchtelingenbeleid rond de Middellandse Zee. De verklaring komt er na de schipbreuk van afgelopen weekend met vluchtelingen uit Libië. Volgens Artsen Zonder Grenzen is daarbij een honderdtal vluchtelingen verdronken; slechts vier konden worden gered.

Het incident ontlokte paus Franciscus tijdens bij de ontmoeting met 200 vluchtelingen tijdens zijn bezoek aan Malta de bemerking dat wij in Europa niet alleen een duistere nacht beleven door de oorlog in Oekraïne, maar ook een schipbreuk van de beschaving omdat er nog altijd zo veel bootvluchtelingen op de Middellandse Zee verdrinken.

Sant’Egidio vraagt dat overlevenden van de overtocht van de Middellandse Zee niet langer worden teruggestuurd naar Libië. Wij weten allemaal in welke omstandigheden zij daar verbleven. Maar allereerst moet Europa de reddingsoperaties hervatten voor diegenen die hun leven riskeren op de Middellandse Zee. Onze tweede oproep gaat over de herziening van de Dublin-criteria, die de landen van eerste opvang ernstig benadelen.

Anderzijds is er lof van Sant’Egidio voor de hele EU voor de tijdelijke bescherming voor alle Oekraïners die de oorlog ontvluchten. Maar de tijd is nu ook aangebroken om werk te maken van een nieuw migratiebeleid om een herhaling van de drama’s op de Middellandse Zee en in de woestijnen van Afrika te vermijden.

Bron: Vaticannews.va