Nicaragua: Bisschop Alvarez is (voorlopig?) opnieuw vrij

Bisschop Rolando José Álvarez Lagos, de bisschop van Matagalpa en apostolisch administrateur van het bisdom Estelí, werd volgens verschillende bronnen maandagavond vrijgelaten uit de Modelo-gevangenis. De bisschop is al sinds 9 februari in een maximaal beveiligde cel van anderhalve meter lang bij twee meter breed (zonder ventilatie) opgesloten, sinds hij na zijn uitwijzing had geweigerd om met een groep tegenstanders van de linkse dictatuur en mensenrechtenactivisten op het vliegtuig te stappen.

Zijn vrijlating komt er nadat de Interamerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens, evenals de Verenigde Staten en de Europese Unie bij het regime van Daniel Ortega en Rosario Murillo  hun bezorgdheid hadden uitgesproken over de gezondheidstoestand van de bisschop. Het Europees Parlement riep het bewind vorige week nog op om te bewijzen dat bisschop Rolando Alvarez leeft.

Maar het valt nog af te wachten of bisschop Álvarez dat zonder meer zal accepteren, ook al zat hij maandenlang eenzaam opgesloten en kon hij sinds zijn opsluiting op 25 maart 2023 slecht heel even zijn broer en zijn zus ontmoeten en voor een propagandafoto samen met hen eten.

Sinds zijn arrestatie is de repressie van de katholieke Kerk in Nicaragua nog verscherpt met een verbod voor religieuze activiteiten, het bevriezen van bankrekeningen, de belegering van parochies en de uitwijzing van ten minste 84 religieuzen, waaronder priesters en nonnen.

Bron: Reuters