Nicaragua: elf priesters en een bisschop gearresteerd

Het harde optreden tegen de katholieke kerk in Nicaragua stopt niet. In de nacht van 29 op 30 december zijn nog eens zes priesters gearresteerd. De afgelopen dagen werden in totaal elf priesters en bisschop Isidoro Mora van Siuna gevangengezet door het totalitaire regime.

Alle gearresteerde priesters behoren tot het aartsbisdom Managua. Bisschop Isidoro del Carmen Mora Ortega van Siuna  werd gearresteerd nadat hij had gebeden voor Rolando José Álvarez Lagos, bisschop van Matagalpa en apostolisch administrateur van het bisdom Estelí. Álvarez Lagos werd veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf zonder eerlijk proces, beschuldigd van samenzwering, het verspreiden van valse informatie, belemmering van de rechtsgang en minachting voor de autoriteiten. Hij zit sinds februari in de gevangenis, na reeds sinds augustus 2022 in huisarrest te hebben gezeten.

De plaatsvervangende Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Nada Al-Nashif, verklaarde dat Nicaragua steeds meer afstand neemt van de rechtsstaat, vooral wat betreft de fundamentele vrijheden. Ze wees erop dat dit het lijden van de mensen verergert, de emigratie van jongeren aanwakkert en de toekomst van democratische instellingen ondermijnt. Volgens Al-Nashif blijven de autoriteiten in Managua politieke en inheemse leiders, leden van de katholieke kerk, activisten en journalisten vervolgen. Nicaragua behoort momenteel tot de landen waar het katholicisme het zwaarst wordt vervolgd.

Bron: VaticanNews