Op bezoek in vrouwengevangenis — Eerste paus op Biënnale Venetië

Paus Franciscus bracht als eerste paus ooit een bezoek aan de Biënnale van Venetië. Hij bezocht het Vaticaans paviljoen, in de vrouwengevangenis.

De paus landde rond 8.30 uur op het centrale plein van de vrouwengevangenis op het eiland Giudecca. Na een toespraak en ontmoeting met gevangenen en personeel op de binnenplaats van de gevangenis, wisselde hij in de 16de-eeuwse Magdalenakerk van gedachten met de negen kunstenaars die hun werk tentoonstellen in het paviljoen van de Heilige Stoel, midden in de gevangenis.

De tentoonstelling heet Met mijn ogen en is samengesteld door kardinaal Mendonça, prefect van het Dicasterium voor Cultuur en Onderwijs.

De kunstenaars hebben gedetineerden betrokken bij hun ontwerp en nodigen zo bezoekers uit om vanuit een ander perspectief te kijken naar hun werkelijkheid, weg van het voyeurisme.
Een van de belangrijkste werken bevindt zich op de gevel van de gevangenis: een monumentale foto van twee voeten van een liggende persoon. Het is van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, beroemd om zijn controversiële werken, waaronder Het Negende Uur, een standbeeld van Johannes Paulus II, die verpletterd wordt door een meteoriet.

Kijk hier naar de hoogtepunten van het bezoek.

Bron: Kerknet