Gratis screening op borstkanker op Sint-Pietersplein in Rome

Onder de zuilengalerij op het Sint-Pietersplein kunnen dakloze vrouwen zich gratis laten testen op borstkanker dankzij het Vaticaan.

Zelfzorg is meestal niet de eerste zorg van mensen die op straat leven, maar de behoefte en noodzaak is daarom niet minder groot. Tijdens zijn pontificaat liet paus Franciscus het dicasterie voor de Naastenliefde onder meer douches inrichten, alsook nachtopvang aan de Via dei Penitenzieri en de kliniek Moeder van Barmhartigheid aan de zuilengalerij van het Sint-Pietersplein. In samenwerking met de organisatie Komen Italië en die laatste kliniek werd nu ook een preventiecampagne rond borstkanker opgezet. Elke twee maand komt een busje ter plaatse om de screenings te doen.

Ongeveer veertig vrouwen werden op de eerste dag al getest met een mammografie en echografie van de borst. Vrouwen die positief testen, worden verder geholpen met onderzoeken en behandelingen. Kanker moet in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd voor een effectieve behandeling.

Sinds 1 januari 2024 werden in de kliniek Moeder van Barmhartigheid al 4.429 gezondheidsdiensten verleend, waaronder 2.054 algemene medische bezoeken, 1.901 specialistische bezoeken, 115 tandartsbezoeken, 359 laboratoriumtests en 4199 dozen met medicijnen gebruikt. De kliniek werkt hoofdzakelijk met vrijwilligers, onder wie 80 artsen, verpleegkundigen, paramedici en technici.

Bron: Kerknet