Paus Franciscus pleit voor opname en integratie migranten

Paus Franciscus heeft in Frankrijk opgeroepen tot een brede pan-Europese aanpak van het migratieprobleem. De paus deed dat in Marseille op een bijeenkomst van bisschoppen uit het Middellandse Zeegebied.

Volgens de paus leidt de crisis ertoe dat de Middellandse Zee verandert van een ‘mare nostrum’ (onze zee) en wieg van de beschaving in een ‘mare mortuum’ (zee van dood), een begraafplaats van de waardigheid.

Evenwichtige opname

Terwijl steeds meer regeringen in EU-landen zich hard opstellen tegen migratie, roept de paus op tot een evenwichtige opname van migranten. Het migratievraagstuk moet volgens Franciscus niet worden gezien als een invasie en ook niet als een noodsituatie, maar als een gegeven van onze tijd.

Europa staat volgens de paus op een beschavingskruispunt. Zij staat voor de keus ‘tussen broederschap en goedheid’ enerzijds en ‘onverschilligheid die de Middellandse Zee doet bloeden’ anderzijds. De schipbreuken zijn volgens de paus het resultaat van ‘afschuwelijke mensenhandel en het fanatisme van onverschilligheid’.

Bron: NOS