Paus: ‘Zieke mens is belangrijker dan de ziekte’

Paus Franciscus heeft de delegatie van de Bio-Medicocampus van het Universitaire Ziekenhuis van Rome op het hart gedrukt om bij medisch onderzoek en bij élke medische handeling altijd de zieke mens en niet de ziekte voorrang te geven. Hij lanceerde een speciale oproep aan het adres van alle katholieke gezondheidscentra om zich niet te verliezen in winstbejag. Katholieke gezondheidszorg moet altijd getuigen van het feit dat er niet zoiets als onwaardige mensenlevens bestaan.

De paus verwees naar de coronapandemie die ons heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk samenwerking en uitwisseling van ideeën zijn. Kennis moet worden gedeeld, expertise moet worden uitgewisseld, wetenschap moet worden gebundeld. Armere landen hebben dringend meer hulp nodig bij de aanschaf en distributie van vaccins. Remedies moeten op een waardige worden toegepast en niet als aalmoezen uitgedeeld.

Afgelopen weekend stuurde de paus een videoboodschap naar een bijeenkomst van afgevaardigden van Latijns-Amerikaanse volksbewegingen. Daarin riep hij alle farmaceutische bedrijven op om de patenten voor de ontwikkelde coronavaccins vrij te geven voor de armste landen. Nog altijd zijn er landen waar slechts 3 à 4 procent van de bevolking gevaccineerd is.

Bron: Kathpress.at