Voor paus Franciscus is ‘Para todos!’ niet zomaar een slogan

Met zo’n anderhalf miljoen waren ze: jongeren die naar Lissabon trokken voor de Wereldjongerendagen (WJD). Een indrukwekkende en enthousiaste groep. Her en der werd het evenement het “Tomorrowland van gelovige jongeren” genoemd.

De paus drukte speculaties over zijn gezondheidsproblemen resoluut de kop in. Hij hield twaalf toespraken met een heldere teneur: in de Kerk is er plaats voor iedereen. Het moment waarop hij een brief voorlas van een jongere die zich in zijn parochie niet aanvaard voelt en hij de hele menigte “para todos” – “voor allen” – liet scanderen, was indrukwekkend.

Voor Franciscus is dit niet zomaar een slogan. Zijn beeld van de Kerk als veldhospitaal is intussen wijd en zijd bekend. Met die omschrijving wil hij de Kerk weer midden in de wereld brengen van de mensen en hun vragen, hun kwetsbaarheid, hun vallen en opstaan. Het evangelie in zijn oorspronkelijke betekenis dus: een vreugdevolle, helende boodschap van barmhartigheid vanwege een God die ons liefheeft. Opvallend: die openheid stelt hij voor alles. De Kerk als een uitnodigende gemeenschap waar iedereen welkom is, gaat vooraf aan de leer.

Lees hier verder.